Ana Sayfa - Üye Girişi - Web Mail

Online Ziyaretçi Sayısı : 19

     Müyorbir'in Kanuni Dayanağı    


Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, yasa kapsamındaki hakların temel ayrımını eser sahibinin hakları ve eser sahibinin haklarına bağlantılı hak sahipleri şeklinde öngörmüştür. Müzik eserleri bakımından söz yazarı, besteci ve aranjör (işleme eser sahibi) eser sahibi başlığı altına yer almaktadır. Fonogram yapımcıları ve icracı sanatçılar eser sahibinin haklarına bağlantılı hak sahipleri kapsamında yer almaktadır.

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun ilgili maddeleri ve bu konulardaki ilgili tüzük ve yönetmelikler çerçevesinde; icrayı tespit etme, tespit edilen icrayı çoğaltma, kiralama, yayınlama, yayımlama, umuma arz etme, temsil suretiyle faydalanma ve devir hakları münhasıran icracı sanatçıya aitttir.

Uluslararası yasalar, uluslararası sözleşmeler ve 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ve bu kanuna bağlı ilgili Tüzük ve Yönetmelikler gereği müzik eserleri, icraları ve bunların kayıtlı oldukları kaset, CD, DVD,VCD gibi materyalleri kullanan; eser, icra ve fonogramlardan faydalanan kişi ve/veya kuruluşların (televizyonlar, radyolar, cafe, disko, bar, restoran, oteller, konser ve gösteri salonları, müzik kutuları, GSM operatörleri, internet siteleri, taksiler, dolmuşlar, otobüsler, uçaklar, gemiler, alışveriş merkezleri, marketler, mağazalar, dükkanlar ve benzeri kullanıcılar) eser sahibi, icracı sanatçı ve fonogram yapımcıları namına meslek birliklerine ücret ödemek, meslek birlikleri ile sözleşmeler yapmak ve meslek birliklerinden izin almak zorundadırlar.

             5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu eser sahiplerinin ve bağlantılı hak sahiplerinin yasada sayılan ve meslek birliklerinin yetki alanına bırakılan bu haklarının meslek birlikleri dışında hiçbir kişi ve/veya kuruluş tarafından takip ve tahsil edilemeyeceği hükmünü öngörmüştür.




 
www.muyorbir.org.tr - Tüm hakları Müzik Yorumcuları Meslek Birliği'ne aittir.
Kervangeçmez Sk. Osman Keçeli İş Mrk. No:3 D:5 Mecidiyeköy/İST. Tel : 0212 266 36 70 Faks : 0212 266 79 70 
@ Webmaster